Plant dine egne chiliplanter

Chilismagning er mere populær end nogensinde. Chili Klaus, eller Klaus Wunderhits som han også er kendt som, har sat fart under feltet og udforsket danskerne til at fyre lidt op i gryderetterne. Jeg har ikke selv en så stor tolerance over for stærke krydderier, men jeg kan rigtigt godt lide, at de river lidt i tungen. Derfor er jeg også røget med på dillen med hjemmedyrkede chilier. Som biolog synes jeg også, at det er en spændende process at følge med i, og så synes jeg egentlig også bare, at det er en utrolig flot plante at have stående.

Mine chilier er nu så småt begyndt at spire, og jeg glæder mig til næste sæson, hvor de forhåbentlig sætter frugter, jeg kan begynde at bruge i maden. chili-i-kurvHvis du har fået blod på tanden og har lyst til at forsøge at plante din egen chili, er der her nogle hurtige og gode fif til, hvordan du skal gribe det an:

1. Få fat i nogle frø

Dette kan du gøre blot fra friske chilier, du køber hos din lokale købmand. Tag frøene ud og lufttør dem (det tager et par uger).

2. Så dine frø

Så dine frø i en frøbakke, bunden af en mælkekarton, et stykke sammenrullet avispapir, eller hvad du nu kan finde på. Frøene skal kun lige akkurat ligge under jord, og jorden skal fugtes, inden at frøene sås. Det gøres for at undgå at skylle dem ud af position eller længere end i jorden. Sæt de ny-såede frø i en plastikpose, som du binder knude på i toppen og har klippet lufthuller i. Med dette lille trick undgår du at skulle gå og bekymre dig om, hvorvidt de mangler vand eller ej. Al fugt forbliver inde i dit lille “drivhus”.

3. Spiring og omplantning

Når spirerne er kommet frem og de første fire blade er sat, kan du tage spiren ud af posen. Den vil nu imødegå et lille “miljøchok”, så værn den mod skarp sol de kommende dage. Når planten er omkring 7 cm høj, er det tid til at omplante.

I alle disse stadier er det vigtigt, at jorden holdes let fugtig.

Du skal omplante din chili igen, når du begynder at kunne se rødderne i bunden af potten.

4. Vanding og gødning

Din chiliplante skal hverken overvandes eller overgødes. Den drukner, hvis den står i for meget vand i bare 3-4 dage. Den kan langt bedre at tørre lidt ud.

Hvis du lige har omplantet chilien, behøver du ikke at gøde den de næste 3-4 uger, men herefter har planten godt af at få LIDT gødning ofte, og ALDRIG meget på én gang, da det kan “brænde” planten af.

5. Afnibning af blomster og bestøvning

Første gang at planten sætter blomst, er den egentlig ikke stor nok til at begynde at bruge energi på at lave frugter. Det er bedre, at den får lov til at gro lidt endnu. Typisk vil den selv smide de første blomster, den sætter. Hvis den ikke gør det, skal du nippe blomsterne af.

Din chili vil højst sandsynlig bestøve sig selv, men du kan hjælpe den ved at ryste planten let eller bruge en lille pensel til at duppe blomsterne med.

6. Høst af dine chilifrugter

Når dine chilier har fået farve, kan du så småt begynde at høste dem. Jo tidligere du høster, jo mindre smag har de – og jo mildere er de. Så her afhænger høsten altså udelukkende af smag og behag.

God fornøjelse :D

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: